Breaking News

Εκκλησιαστικό Μουσείο Τάλας – Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης Τάλας

Εκκλησιαστικό Μουσείο Τάλας - Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης Τάλας

Εκκλησιαστικό Μουσείο Τάλας – Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης Τάλας

Η Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης είναι τύπου μονόκλιτης με τρούλο. Έχει εξωτερικές διαστάσεις 18,70 Χ 8,05 μέτρα χωρίς την αψίδα. Η σημερινή εκκλησία προέρχεται από επέκταση και μετασκευή παλαιότερης εκκλησίας μικρότερου μήκους, καμαροσκέπαστης, τμήμα της οποίας είναι ενσωματωμένο στη δυτική καμάρα της εκκλησίας. Για να γίνει η μετασκευή της αρχικής εκκλησίας, κατεδαφίστηκε η αψίδα και τμήμα του βόρειου και νότιου τοίχου και προστέθηκε ο μονόκλιτος με τρούλο.

Από τον αρχικό ναό σώζεται τμήμα διαστάσεων 8,05 Χ 8,70 μέτρων. Στο κέντρο του δυτικού τοίχου υπάρχει η αρχική θύρα, ενώ η νότια θύρα της αρχικής εκκλησίας εντοιχίστηκε και ανοίχτηκαν δυο νέες στο νότιο τοίχο, μια δυτικά και η άλλη ανατολικά της αρχικής εισόδου. Ο ναός έχει μικρό ορθογώνιο παράθυρο στο βόρειο τοίχο και ένα στενό φωτιστικό άνοιγμα στην ημικυκλική αψίδα. Τέσσερα μικρά παράθυρα υπάρχουν και στον τρούλο. Ο τρούλος είναι σχετικά μεγάλος, ενώ το βόρειο και νότιο τόξου που μαζί με τις καμάρες στηρίζουν εσωτερικά τον τρούλο δεν διαγράφονται εξωτερικά ούτε σαν ημικύκλια ούτε σαν αετώματα όπως συνήθως. Αντίθετα καταλήγουν σε ευθύγραμμο τμήμα που υψώνεται σαν κεφαλαίο Π στον νότιο και βόρειο τοίχο.

Η αρχική εκκλησία φαίνεται ότι ήταν διακοσμημένη με τοιχογραφίες. Από τις τοιχογραφίες αυτές διακρίνονται, κάτω από ασβεστόχρισμα του δυτικού τοίχου, κομμάτια μεγάλης παράστασης της Δευτέρας Παρουσίας. Η αρχική εκκλησία κτίστηκε τον 15ον αιώνα και πήρε τη σημερινή της μορφή στα μέσα του 16ου αιώνα.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Τάλας - Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης ΤάλαςΣτις 24 Νοεμβρίου 2014 η Α.Μ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος εγκαινίασε την ανάδειξη του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στην Τάλα σε Εκκλησιαστικό Μουσείο. Μια πρωτοβουλία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Τάλας και του Κοινοτικού Συμβουλίου Τάλας.

Το Μουσείο έχει σημαντικά  εκθέματα, κυρίως δώρα, που δέχτηκε  ο Μακαριώτατος από πιστούς, όπως εικόνες που ανάγονται στο 18ο και 19ο αιώνα και άλλα τιμαλφή.  Μέσα στο Μουσείο, επίσης, υπάρχουν  Εκκλησιαστικά  σκεύη, ένα μικρός επιτάφιος, ευαγγέλια και άμφια. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και η διακονική στολή κατά τη χειροτονία του Επισκόπου Μεσαορίας, η ιερατική στολή  του Αρχιμανδρίτη Ιωάννη και η αρχιερατική στολή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, που τα δώρισαν και οι τρείς στο Βυζαντινό Μουσείο. Επιπλέον, δύο παλαιά ρωσικά ευαγγέλια που  ανάγονται στο 19ου αιώνα,  κοσμούν το μουσείο, και  δισκοπότηρα , που όπως ανέφερε ο Μακαριώτατος  τα πρόσφερε ο αείμνηστος κάτοικος της  Τάλας, έμπορος από τη Ρωσία.

Ιδιαίτερη σημασία και αξία έχει το αντιμήνσιο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Σιλβέστρου, που έζησε στα τέλη του 17ου αιώνος και αρχές του 18ου αιώνος. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι μετά από εισήγηση του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, στο μικρό βυζαντινό μουσείο της Τάλας έχει τοποθετηθεί και δεύτερο αντιμήνσιο, που τυπώθηκε το 2000, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2000 χριστιανικών χρόνων.

Τα μανουάλια που έχουν τοποθετηθεί εντός του Μουσείου είναι του 19ου αιώνος και έχουν χυθεί στη Σμύρνη επ’ ονόματι της Αγίας Αικατερίνης.

Πηγή: Κοινοτικό Συμβούλιο Τάλας και Μιχάλης Σπύρου

Επαρχία: Πάφος

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Τάλα

Διαπίστευση: Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Τάλας – Ιερά Μητρόπολη Πάφου

Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο

Ωράριο Λειτουργίας: Το μουσείο λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 09:00 – 13:00. Σάββατο και Κυριακή Κλειστό

Διευκολύνσεις: Υπάρχει χώρος στάθμευσης. Υπάρχουν χώροι υγιεινής και για άτομα σε τροχοκάθισμα. Το μουσείο είναι προσβάσιμο για άτομα σε τροχοκάθισμα. Υπάρχει ένα μικρό βιβλιαράκι για την ιστορία του μουσείου (στην ελληνική γλώσσα). Δίπλα από το μουσείο υπάρχει κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν διάφορα αναμνηστικά δώρα όπως εικόνες, κομποσκοίνια και παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα. Πληρωμές με μετρητά και με πιστωτική κάρτα.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας / Τηλεομοιότυπο: 00357-99389380 /

Ιστοσελίδα / Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: www.talaecclesiasticmuseum.com /  —

Τιμή Εισόδου: Δωρεάν

Προμήθεια Εισιτηρίου: —

Χάρτης Πλοήγησης Google Earth:

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *