Breaking News

Ιερά Μονή Παναγίας Αχειροποιήτου

Ιερά Μονή Παναγίας Αχειροποιήτου

Ιερά Μονή Παναγίας Αχειροποιήτου

Το Μοναστήρι της Αχειροποιήτου πρωτοκτίστηκε το 6ο αιώνα μ.Χ. Η εκκλησία του Μοναστηριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Αχειροποίητο.

Το Μοναστήρι βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας Λάμπουσας κοντά στη Λάπηθο. Περιβάλλεται από περίβολο που ψηλώνει από την πλευρά της θάλασσας. Στη βόρεια πλευρά βρίσκονται τα κελιά των μοναχών και η μεγάλη αίθουσα υποδοχής. Στη νότια πλευρά του περιβόλου είναι τα βοηθητικά δωμάτια και ένα μικρό μουσείο στο οποίο συγκεντρώθηκαν ψηφιδωτά από πατώματα, ανάγλυφα θωράκια, κιονόκρανα και επιγραφές από τη Λάμπουσα.

Από τον 6ο αιώνα που κτίστηκε η εκκλησία διατηρείται η αψίδα του ιερού, ενώ τμήματα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής είναι ενσωματωμένα στο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι. Ο κυρίως ναός είναι βυζαντινός, στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο. `Ενας δεύτερος τρούλος στεγάζει το βυζαντινό νάρθηκα. Η εκκλησία διατήρησε τμήματα βυζαντινών τοιχογραφιών και κομμάτι από το αρχικό βυζαντινό πάτωμα της. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην εκκλησία προστέθηκε εξωνάρθηκας και γοτθική στοά στη δυτική πλευρά. Αργότερα, κατά το 18ο αιώνα το Μοναστήρι λεηλατήθηκε. Γι αυτό και οι εικόνες και ο άμβωνας ανήκουν στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα. Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας πιστεύεται ότι περιλαμβάνει κομμάτι από το `Αγιο Μανδήλιο, όπως αναφέρει η επιγραφή της εικόνας.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Μονή αποτέλεσε το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Στη Μονή λειτουργούσε το πρώτο δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Η Μονή πρωτοστάτησε και στους εθνικούς αγώνες. Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το προϊόν εράνου από τις κωμοπόλεις Λάπηθο και Καραβά μεταφέρθηκε στο Μοναστήρι της Αχειροποιήτου και από εκεί το παράλαβε ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Για να τιμωρήσει τη Μονή για το γεγονός αυτό, ο Μεχμέτ Αγάς απέσπασε όλα τα κτήματα της Μονής και τα δώρισε στο τζαμί του Μπαϊρακτάρη.

Η Μονή συνέδεσε το όνομα της και με τον αγώνα του 1955-59. Εκεί τέλεσε τους γάμους του ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου με τη Βασιλική.

Σήμερα το Μοναστήρι της Παναγίας της Αχειροποιήτου παραμένει βουβό και εγκαταλειμμένο λόγω της συνεχιζόμενης Τουρκικής κατοχής της Κύπρου.

Πηγή: odyssey.com.cy

Επαρχία: Κερύνειας

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Ιερά Μονή Παναγίας, Αχειροποιήτου Κερύνεια

Διαπίστευση: Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας

Περίοδος Λειτουργίας: Δυστυχώς η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά  της βόρειας γεωγραφικής περιοχής της Κύπρου, από το 1974 (λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο) μεθοδευμένα, έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, αλλοιώσεις και κλοπές , από την κατοχική δύναμη. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για λόγους δικής σας ασφάλειας, ΔΕΝ συστήνονται οι επισκέψεις σας, στις υπό της Τουρκίας στρατοκρατούμενες περιοχές.

Ωράριο Λειτουργίας: —

Διευκολύνσεις: —

Ιστοσελίδα / Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: www.m-kyrenia.org /  i.m.k.@cytanet.com.cy και info@m-kyrenia.org

Τηλέφωνο Επικοινωνίας / Τηλεομοιότυπο: 00357-22444242 / 00357-22444330

Τιμή Εισιτηρίου: —

Προμήθεια Εισιτηρίου: —

Χάρτης Πλοήγησης Google Map: —

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *